dimecres, de juliol 04, 2007

Pep el Botifarra

"Navegant" per internet m'he trobat una notícia força impactant i agradable en un blog del bocairentí Xavi Pascual ( si ja sé, ara tots tenen un blog ). Amb el titular ja ho sabreu no? Doncs si, Pep Gimeno el "Botifarra" actuarà a la Plaça de Bous el dia 21, dins de l'acte de Proclamació de Sant Agustí.

Pep el Botifarra va nàixer al barri de la juderia de Xàtiva, és fill de Botifarra, nét de Botifarra i besnét de Botifarra. Per cert, no sé si és família del Llonganisa de Bocairent ( que roin que sóc en açò de fer humor barat). Si voleu saber més sobre la seva vida, podeu entrar a la seva web. Pep el Botifarra, és un autor ( com deia amb un kompany de Xàbia) que ha patit un Boom Mediàtic dins del panorama musical en català ( o en valencià, com vulguen dir-li). El motiu? Doncs, sincerament no tinc ni idea perquè del matí a la vesprada ha pegat eixe salt mediàtic. Potser, però, que el fet de ser uns dels que més està fent per la cultura popular valenciana durant temps i que, aquests darrers anys ha estat col·laborant amb molts artistes coneguts, com la Gossa Sorda o Verdcel, l'han donat a conèixer més. Ara t'ho s'ha de dir, s'haurà donat a conèixer al sector més jove ja que ell ha estat una figura important en açò de "cantar cançons". Si ens fixem en les col·laboracions en discs, que és el que més sé d'ell, ho fa des del 1985 amb Sarau i és a partir del 1998 quan no ha parat de col·laborar amb els grups que "propaguen" i senten la cultura popular. Grups com els xirimeters de Castelló de la Ribera ( no Vilanova de Castelló com aquella cançò) o l'escola de dances de Xàtiva. Torne ha repetir, per si algú que llig aquest article, que no conec molt la trajectòria de Pep, que estic comentant coses que pense sobre ell. Per tant, aprofite a que algú que el conega més que ho comente i participe. Com anava dient, amb el cd que va treure al 2006 ( Si hem pose a cantar cançons), amb col·laboracions amb Feliu Ventura ( que gran que és ) i , sobretot, amb mil concerts en els darrers mesos de l'any passat ( on trobem al Festivern per exemple) el van apropar al sector més jove. No cal oblidar els recents concerts a València ( amb el ACPV i l'acte de Compromís en eleccions) o la col·laboració amb Obrint Pas, que també l'han fet que el seu nom siga més conegut. Però hi ha una actuació que a mi hem va agradar, va ser la del dia 28 d'abril ( crec que era eixie dia) a Almansa. Aquell dia commemoravem el que vaig posar al post anterior, i ell hem va ensenyar una cançò que tot i haver-la escoltat, els Cardaors de Bocarient fan una gran tasca i moltes voltes no li fem cas ( parle per mi), hem va resultar novedosa.

Novedosa? Doncs si, novedosa perquè tot i ser una manera de cantar popular, o dit d'altres paraules, que es remonta a temps passats; conserva gran vitalitat i no deixa indiferent a tot aquell que l'escolte. Podrà agradar més o menys, però una cosa està clara, Pep el Botifarra canta perquè li agrada i perquè ho sent, i això, avui en dia, fer coses perquè t'agraden i que les sentes dins és molt difícil. A més, és una veu que quan l'escoltes t'imagines als que treballen la terra que tots els dies estimem i lluitem per ella. Nose com explicar-ho, però escoltan-lo a ell et fa sentir-te membre d'un algo, d'un col·lectiu que defensa unes arrels i una cultura, és a dir, ens podem sentir reflexats, o idenfiticats, quan canta les Jotes, les Malaguenes o el Dotxe en U o algo aixi (que tot i que ens va intentar explicar jo no ho vaig entendre).

En fi, espere que si podeu aneu a vore a Pep el Botifarra...al gran "mercerani de la copla" ( com ell és diu)

3 algú ha dit...:

Anònim ha dit...

Actuarà en la proclamació???
Que moderns que tenim este any als majorals jeje!
Bé no se si aniré però bo es saber-ho! Un beset!

Anònim ha dit...

Ostres Vic, tens admirants francesos!!!!!jeje!!!! Eres ja una celibritat!!!enhorabona!

Materatzzi ha dit...

Ei pos esta be k vinga el xic akest a cantar, la veritat eske no em pensava mai k vindria a cantar al poble, pero malegre molt.
Per cert podrien dir-li que cantara la seua filla també que no ho fa gens mal