dimarts, d’octubre 16, 2007

Memòria Històrica

Llegia hui a Reblión una entrevista que m'ha causat un poc de sorpresa, no pel que deia ja que no m'estranya, sinó perquè ja no es callen el que són en realitat: feixistes. En aquest moment estic parlant de Mayor Oreja, el qual, en una entrevista a La Voz de Galicia, afirma que no veu la necessitat de condemnar la dictadura. Pareix prou lògic que no la codemne perquè ell era part del contingent que recolzava la dictadura de Franco.

Nosé ben be ni perquè estic dedicant-li frases a aquestos personatges, ja que tots sabem qui són, però sobretot, qui eren.
En l'entrevista deixa una altra perla a la pregunta que li fa el periodista del diari galleg al voltant de per què al PP li costa tant condemnar el franquisme : (paraules de Mayor Oreja) "perquè forma parta de la història d'Espanya. Jo no ho he condemnat, jo elegi i alabe la transició democràtica. Com vaig a codemnar el que, sens dubte, representava a un sector molt ampli dels espanyols?" Clar, pobre, no li preguntem açò que és antidemocràtic estar en contra d'una dictadura feixista, la qual estava recolzada per gran part de la població! Sobretot diu açò perquè cada cuatre anys es feien unes eleccions on renovaven la confiança els espanyols amb Franco, més o menys funcionava com ara no Mayor?

A mesura que va passant l'entrevista, el Mayor Oreja seguix dient que no vol condemnar el franquisme perquè hi havia moltes families que ho varen viure amb naturalitat i normalitat. I a continuació diur: "En mi tierra vasca hubo unos mitos infinitos. Fue mucho peor la guerra que el franquismo. Algunos dicen que las persecuciones en los pueblos vascos fueron terribles, pero no debieron serlo tanto cuando todos los guardias civiles gallegos pedían ir al País Vasco. Era una situación de extraordinaria placidez. Dejemos las disquisiciones sobre el franquismo a los historiadores". Doncs si la història la hem de fer els historiadors, deixeu de fer tractats sobre llengua al nostre país i deixeu als filòlegs que parlen; deixeu de voleu incaucar la religió a un sistema educatiu que pretén ser laic; deixeu de manipular a la societat que per a això ja està el vostre amic de la COPE...

El periodista, li recorda com funciona una dictadura com la franquista, on tant sols els oprimits i perseguits eren tots aquells que volien un altre estat, però el popular diu que hi havia dos! Com que hi havia dos bàndols que reprimiem en Franco? Bueno si contes a l'exèrcit i a la esglèsia dins d'un si, però dos bàndols diferents no! I mostra de nou la seva pluma política dient que el Franquisme és el resultat de la Guerra Civil i que no es el mateix que el règim nazi, on sols hi havia un verdugo... Escolta, no pot ser que la Guerra Civil fora el producte d'un alçament feixista dirigit pel Franco, desprès de no acceptar la democràcia que li havia donat el triomf al Front Popular? I clar, no és el mateix que el nazisme, un era almeny i l'altre era espanyols, però els dos eren feixistes i xenòfobs.

I acaba amb unes paraules mítiques, que reproduire literalment: "hacer de una tragedia de nuestra historia un elemento de división es fácil, pero es un disparate. Si hicimos un esfuerzo en la transición para que este tema no siguiera dividiendo a los españoles, ¿para qué resucitar otra vez quiénes fueron más asesinos en la guerra?"

En definitiva, com van a comendar el PP una dictadura on estaven ells al poder? És com si ara Bush comdemnara al qui va ordenar anar a Iraq; com si el que va matar al Chè ordenara una ordre de captura al qui va assassinar al Che; com si Francisco Camps culpara a ACPV per voler tancar les emisions de TV3; com si els ministres d'educació ens culparen als estudiants el haver implantat el Plà Bolonya...

En fi, ja vam vore que voldrien ser i sinó mireu el vídeo de Mariano Rajoy...

+ Informació_____
Rebelion
La voz de Galicia