dimarts, de desembre 04, 2007

La reforma de la constitució venezolana haurà d'esperar...."por ahora!"

En quina alegria els mitjans de comunicació del nostre estat, difundien la derrota de la proposta de reforma de la constitució que presentava Hugo Chávez. Però més enllà del fet de que la seva proposta no ha eixit a terme, el que m'ha resultat curiós ha sigut algunes de les reaccions de companyes i companys de la meva classe aquest matí. Hi havia comentaris de " no hem pareix be que tinga que ser ell sempre el president"; " és un feixista"; "és un dictador com Stalin i Castro" etc,etc. Moltes d'aquestes expressions pense, i pose la mà al foc, que és per la desinformació que reben dels mitjans que ens envolten majoritàriament. Per què dic açò? Doncs perquè quan hem deien aixó els preguntava que perquè estaven opinant d'aquesta manera i hem dien que: "a la tele diuen això".

Abans de tot, no puc dir que siga un expert en la tasca que està fent Hugo Chàvez a Venezuela i per tant, de la seva teoria. No obstant, si que he llegit algo i hem dona vergonya que persones que volen seguir "sabent" més ( o almenys és el que jo vull fer) i formar-se millor com a persones en la universitat, que es centren tant sols amb una font d'informació i no intenten buscar noves fonts. No dic ja per creure's el que et diuen en seguida perquè ho diu una pàgina o altra, no, sinó per a poder contrastar informació i donar la teva opinió.

M'agradaria tant sols comentar dos les coses que he escoltat quan es posicionen en contra de la reforma constitucional:
  1. L'elecció indefinida és autoritària i dictatorial. D'una banda, crec que la informació que s'ha donat, com la resta, és incorrecta però be per a d'aixó estic intentant escriure alguna cosa. En fi, si comparem aquesta elecció indefinida que es diu amb els models "parlamentaris i democràtics" europeus ens adonem que aquestos també tenen una reelecció indefinida. Però no sols això sinó que, si ens adonem en els països on hi ha República, els caps de la llista són elegits de manera indirecta ja que són els caps d'un partit de turno i no són triats de manera directa pel poble. Per no parlar dels estats on no tenim ni la opció per triar a un representant, que a més de ser imposat (com el nostre cas) és descendent dels que han perseguit la nostra cultura i el nostre país.
  2. Acaba amb la propietat privada. Aquesta nova reforma reconeix i garantitza, l'existència de la diversitat de formes de propietat: privada, col·lectiva, mixta, social. D'aquesta manera, l'estat garantizarà que totes i tots puguen optar per una propietat i no que tant sols tinguen la propietat uns pocs (això si que és una vulnerabilitat del dret a la propietat). I per últim, quan diu que si la propietat social és comunista tant sols dir que en l'article 115 diu clarament que l'estat sols és el propietari de la propietat pública i que la propietat social és sols contemplat com aprovisionador de bens materials i mitjans de producció per als grups i els col·lectius.
No entenc quina por hi ha a la figura de Chàvez, bueno si que ho sé perquè se li té tanta por. És una constant el comparar-lo amb mites com el Ché. El Ché ha mort i és un mite per aixó, en canvi, Chàvez està viu i està removent consciències, fa una tasca digna per seguir amb la seva lluita socialista. De fet, un informe dels EUA l'assenyalaven com al principal enemic del poble americà. A aquells que l'han acusat de ser un dictador, tant sols mostrar els fets i s'adonaran que ha acceptat el que ha demanat el poble o el que ha votat. Un altre dia analitzarem el motiu del No i perquè hi ha tant abstenció en un referendum com el de fa dos dies.

En fi, ja m'estic liant i no se ben be que seguir dir perquè hem rebenta aquest tema. Per acabar tant sols dos coses, si voleu sabar més informació entreu a Rebelion.org i comenceu a llegir en l'apartat de Venezuela. I si voleu saber algo del que diuen els partidaris dels chaviztes entreu a les 15 Raons que donen els seus partidaris.

PS. Hui estic prou espeset, a vore si un altre dia puc explicar-me millor!!
PS2. Ànims, la vida continua

5 algú ha dit...:

Anònim ha dit...

Al que has posat afegir unes cosetes: com a un dictador li poden rebutjar una llei que el perpetua en el poder? Per a que necessita un dictador les lleis? I dos: l'imperi del gas i del petroli europeu està en mans d'un personatge extret d'una peli d'Steven Segal que la setmana passada va empresonar a l'enèssim opositor polítics que va ser en el seu moment un dels millors jugadors d'escacs mundial. Que fem? Li riem les gràcies o que?

Anònim ha dit...

jo crec que aquesta derrota, ha estat una victòria internacional de chávez, ja que ara ningú pot dir que manipula els resultats, etc.
Ahora sí, que sí que sí.
Capità planeta, amb la unió de tots els poders, farà regnar el socialisme a tot el planeta.

Víctor ha dit...

A la pregunta una: qui és un dictador? Gatzara m'he perdut i nosé ben be el que hem dius

A la pregunta dos: no tenia coneixement sobre aquesta noticia de que havien empressonat a l'opositor a Chàvez. Hem podries enviar la noticia per correu

Capità planeta: Socialisme o Revolució?

Anònim ha dit...

En la primera part em referia a l'absurd de que a un dictador li tomben una llei. Una de dos: o és un dictador que no es guarda les esquenes de manera convenient o més que un dictador és un governant populista. I pel que fa a la segon part, el pseudo-dictador europeu és el president convertit en tzar de Rússia.

Víctor ha dit...

Tot correcte! Ja m'estava jo cabrejant amb tu perquè no ho havia entés molt be!