diumenge, de gener 20, 2008

75 aniversari de l'Himne de Bocairent

Ahir per la vesprada es va inagurar una exposició a Bocairent amb el lema "75 anys de l'Himne a Bocairent". Ja vos vaig parlar l'altre dia sobre l'himne, i com vos vaig dir, parlaré sobre ells.

L'Himne de Bocairent va estar composat a iniciativa del President del Centre Valencianista de Bocairent, Joan Beneyto Bernàcer, el qual volia fer un himne per a representar i unir als Bocairentins i Bocairentines. Per això va manar al seu amic Àngel Bernat la música i a Juliàn Herrero que fera la lletra. L'himne va ser estrenat el 2 de febrer del 1933, cantat per les xiquetes i xiquets del poble, i interpretat per primerva volta per la Associació Unió Musical de Bocairent. L'himne va ser cantat i interpretat fins l'any 1936, però amb la Guerra Civil i amb la posterior pujada la poder de Franco, es va prohibir que es cantara aquest himne. A partir de l'any 1973 es va poder tornar a cantar. L'exposició mostra la part més humana dels tres bocairentins que varen ser l'artífex d'aquest himne. A més també es fa especial incís en el fet del Centre Cultural Valencianista de Bocairent, que destaca per ser uns dels que varen signar les Normes de Castelló del 1932 i per tenir una gran tasca cultural al poble. També destacaria altres fets com:
  • Es va fer una xerrada al 1932 amb el nom de "Criteri d'adopció a un estatut d'autonima al País Valencià"
  • La crida del Programa de Festes de Sant Blai es feia en valencià (destaca per la seva marcava visió nacional i avançada per a aquell temps, mostrant quin era el nivell dels grans intelectuals de Bocairent, si es llegira avui en dia es diria que és una declaració d'independència, i no ho dic de conya) i 22 de les propagandes de les firmes col·laboradores també ho feien.
  • Hi havia 42 persnes matriculades als cursos de Llengua Valenciana, Geografia i Història del País Valencià, impartides pel mestre Baldmer Vendrell al Centre Valencianista
M'agradaria algun dia poder estudiar el paper que va tenir aquest Centre Valencianista en la difusió de la nostra cultura al nostre poble, i al nostre país. De l'acte d'ahir per la vesprada destacar el treball que han fet els membres de l'Associació Cultural Bocairent i de Festasa, ja que l'exposició està molt ben aconseguida (tant visual com de contingut). M'agradat molt que han aconseguit traslladar , als que vagen a vore aquesta exposició, el que suposava i que pàssava en aquella època de la II República tant a Bocairent, com al País Valencià. També he de fer especial menció a la meva banda, l'Associació Unió Musical de Bocairent, especialment, a l'abanderat que s'ha oferit i ha mostrat molt d'entusiasme (com sempre) en fer coses pel be de la banda, i del poble. En definitiva, hem despedisc del meu poble, de la meva casa, amb bon sabor de boca després d'haver vist la setmana passada que la crònica de l'Ajuntament, tronava a estar en castellà...

P.S. Si voleu podeu clickar damunt per llegir millor la lletra de l'himne

2 algú ha dit...:

Anònim ha dit...

Reconèixer com molt bé dius al teu escrit, la feina de Rafa que ens va donar totes les facilitats per tal de disposar del material de l'A.U.M. Bocairent. Estes persones anònimes tantes vegades, es mereixen un reconeiximent, perque han estat la base d'aquesta exposició.

Anònim ha dit...

Jo també vull deixar constància del treball de Rafa. Jo he compartit amb ell moltes hores a l'arxiu de l'AUMB i vos puc assegurar que està completament enamorat de la seua tasca.
Des d'ací, moltes gràcies!