dimecres, de febrer 13, 2008

La cordà...

Molts són els moments emotius de les festes de Bocairent, però aquest, per als amants del foc, és el millor: La Cordà. La veritat que jo no he eixit mai perquè no tenia l'edat però ara que l'ha tinc, no vaig a festes! La cordà de Bocairent consisteix, si no m'equivoque, en dos parts bàsiques. D'una banda, a la plaça, posen una cinta des de l'arc fins a la font on solen posar coets i quan s'encenen cauen a terra ( les eixides). D'altra banda, tenim les canyes. Les canyes és el nom que reben on porten els coets cada filà o comparsa, fins a un total de 10 (contant la de la Junta de Festes). La canya destaca per ser portada per quatre persones i després hi ha un que està al costat llevant els quets encesos i tirant-los a terra (crec que és així). Si voleu podeu vore una foto que ha fet Cates de com són les canyes després d'haver eixit, la foto mostra com cada any es deixen ahi les canyes durant un temps després d'haver-se fet. Be vos posaré dos vídeos sobre la cordà d'enguany.

1. El primer és de com entren les canyes a la Plaça de l'Ajuntament. El vídeo li'l he copiat a Cates, però l'ha gravat Paco Satorres. El vídeo mostra com és la cordà vista des de fora.




2. El segon vídeo es mostra millor la cordà en si. Si s'adoneu podeu vore com és la canya que vos parlava abans i com es posen els coets. En aquest podeu vore com és, més o menys, la cordà des de dins. Aquest ha sigut una obra de l'escuadra Moros Ells dels Moros Vells.

1 algú ha dit...:

gatzara ha dit...

bàrbars els vídeos... ara que és el pitjor per tractar d'oblidar-se'n de les cordaes fins l'any que ve