diumenge, de març 02, 2008

Q

Aquestos dies m'he posat a llegir Q, de Luther Blisset. Aquest va ser un regal de dos companys de lluita, però sobretot grans amics. La veritat que no havia sentit parlar d'aquest llibre, però sí del projecte de Luther Blissett, que va donar pas al 2000 al de Wu Ming (que vol dir anònim). Aquest és el projecte d'una sèrie d'escriptors italians que treballen de forma col·lectiva des del 2000. Del que més m'agrada d'aquest grup és la seva edició, qua autoritza la manipulació i la reproducció total o parcial de la novel·la, sempre que no tinguera cap ànim de lucre. Però el principal tret, el que m'atrau més, és el projecte en si, la redacció de llibre de manera col·lectiva i de forma anònima.

Aquesta novel·la tracta sobre dos homes que són antagonistes però que no ho saben i no es coneixen. Un és diu Q i l'altre no té cap nom o els té tots. La història es narra en el marc de la Europa de principis del segle XVI, una època de batalles religioses i polítiques. Un marc que representava altra cosa més important i escenifica la lluita constant entre els dèbils contra els poderosos, mostrant els esdeveniments relacionats amb els moviments socials radicals.

En fi, Iker m'ha dit que de moment la primera part és un poc complicat...i tant que ho és! No sabia si un dels protagonistes era partidari de Luter o dels Catòlics. Tot i que ara, després de seguir endavant i de preguntar-liu ja sé per on va la cosa. Ja vos aniré informant de com va el llibre o quan acabe vos faré una ressenya personal.