divendres, de març 14, 2008

Universitat de València...tocada de mort (part I)

Llegint un article d'un company, m'he donat compte que he parlat poc sobre el procés de privatització que està patint la nostra universitat, la Universitat de València. Pot ser, per no dir que segurament, vaig a tractar els mateixos temes que ell (perdonam Arnau), però he de dir en la meva defensa que aquest article ja el tenia en ment.

Aquesta setmana ha sigut una setmana important, en el sentit de que s'ha començat a enllestir el projecte dels nous Plans d'EEEstudi que entraran dins de la Convergència Europea de l'EEES. El dimarts vam tenir claustre, on el Rector durant el seu informe va presentar un discurs ,que al meu parer, va ser la crònica d'una mort anunciada. El nostre rector, Francisco Tomás, va denunciar el deute que té la Generalitat amb la UVEG, que ascendeix a vora 200 milions d'euros. Una de les acusacions que s'han rebut a la nostra Universitat, ha sigut que estem ja molt subvencionats i que el que hem de fer, és gestionar correctament els nostres recursos. Independement de que sigam més subvencionats, que no ho sé fins a quin púnt és cert o no, el que hem de tenir clar és que si la Generalitat ha agafat un compromís d'unes inversions de 200 milions, el que ha de fer és sufragar-ho i després ja és negociarà la nostra nova financiació d'enguany (que per cert, el conseller ja anunciat que no poden assegurar que açò farà). Aquest gran deute el trobem en un moment on va a produir-se l'impantació de l'EEES a finançament zero. El rector assegurava que com a universitat pública que som, hem de tenir una gran responsabilitat social, on té que democratitzar l'ensenyament superior a totes i tots, i que no hem d'entrar en el joc de les universitat elitistes que reben subvencions de les empreses. A més, anunciava dos fets molt importants : l'associació d'Universitats del País Valencià, i que la VIU serà al final una universitat privada amb fons públics.

Com el meu company del SEPC va defendre al claustre, vam oferir al rector tot el nostre suport en denunciar públicament la manca d'inversions per part de l'administració valenciana. I li varem mostrar la nostra gratitud per la constitució de l'Associació d'Universitats Valencianes, ja que era tot un colp en la taula en el nou sistema d'EEES, el qual prima la competència i d'aquesta manera trobarem un associacionisme i una solidaritat entre universitats valencianes que seran més fortes juntes. No obstant, li recordarem que per molt que defenguera la pública, es trobàvem en un moment on teníem als polítics i al sistema en contra, i que ens trobàvem en un moment on la universitat com a tal, la pública, tenia les hores contades. Pot ser sigam catastrofistes o sigam uns rallats com ens diuen alguns, però jo pense que som realistes. Segurament, aquests anys l'UVEG denunciarà públicament el deute que teníem amb la Generalitat (des dels organismes institucionals i fins i tot, es podria fer alguna manifestació cívica). Però, que passarà quan les despeses siguen tant greus que es necessitaran una inversió d'altres actors que no siga la institució? El rector pot assegurar-me que si una empresa li subvenciona el deute no acceptarà? Aquest EEES, és la implantació d'un model nou d'universitat, on la competència entre les universitats va ser el que va aprimar en un moment, on el mercat laboral va a primar quins Graus i/o Postgraus són els que són necessaris i rentables ( de fet, ahir en les CEPE's el Vicerector ha va dir tant tranquil·lament).

En definitiva, que després de l'informe del Rector ho he vist més clar: la Universitat de València està tocada de mort i està venuda al capital, si avui no, demà si...

PS. Mireu qui apareix en la foto

4 algú ha dit...:

Anònim ha dit...

No he de perdonar res, és més, és una obligació, que tenim, omplir la xarxa, les facultats i les aules, de la realitat del Pla Bolonya, que els rectors i el Govern volen silenciar.

Pel que fa a la reflexió que fas de la situació de la UVEG, malauradament, és del tot correcte.

Nous plans d'estudi? NO gràciEEES

Anònim ha dit...

Ie colló quin canvi de look! Eixe públic!!!

Víctor ha dit...

Plà bolonya no...procès de bolonya és millor...jejeje Tens raó, hem d'explotar tots els recursos que tingam al nostre abast (des del típic cartell fins al mailing).

Òscar..això de públic? No ho he acabat d'entendre, que hui estic espesset.

Felip ha dit...

M'agraden els canvis que has fet al bloc!

Sobre Bolonya no puc dir-te res que no sàpigues ja, ens volen emmerdar i ho acabaran fent...

Salut!