dimarts, de maig 06, 2008

Luther Blissett, el vertader

Vos he parlat alguna volta sobre el projecte de Luther Blissett en un post sobre "Q". Però sabeu d'on es van agafar el nom aquest grup literari italià? Doncs, en un mon on el futbol que, més que un esport i negoci, és una religió mundial, no es d'estranyar que l'agafaren d'un futbolista. Luther Blisset és un nom desconegut per a la majoria dels aficionats al futbol, però al mateix temps és un sinònim de superació i de lluita contra les barreres racials, també és un símbol de la glòria efímera i de l'anunciat fracàs.

Blisset era un dels primer jugadors negres que va jugar amb la selecció anglesa, però va ser el Milà el que es va creuar en el seu camí a principis dels 80 per a facilitar-li els seus 15 minuts de fama. El que van veure en ell els tècnics milanistes és un gran misteri que mai es va desvelar. Blissett era natural de Jamaica des del 1958, i després de que el Milan pagara un milió de lliures per ell, la seva vida al final del 82-83, va canviar per sempre. Aquesta campanya va contribuir, abans d'anar al Milan, amb 27 gols al subcampeonat lliguer del Watford (fins i tot va marcar quatre gols en un partit). No obstant, tots els que seguien el club es van adonar de que el Milan havia fitxa't al davanter equivocat, havien agafat al dolent. El bo, segons deien els experts, era un altre , també de color, que tenia una gran tècnica i un futbol magnífic, anomenat John Barnes, que va triomfar en el Liverpool i en la selecció anglesa.

A Itàlia, Blisset va fer sols 5 gols en 30 partits i va tornar a Watford per la meitat de preu. Quan estava a Milan va debutar amb la selecció anglesa. En el segon partit que jugava amb els Pross, va fer un hat-trick davant Luxemburg. No va tornar a marcar en els altres partits que va jugar. Així era Luther Blissett, el qual era anomenat pels sensacionalistes com "Luther Missit", per la seva dificultat en marcar un gol. Una vegada va tornar a la vida real, a l'anonimat, Blisset va continuar marcant gols fins aconseguir 158 gols en 415 partits. Es va retirar al 1994. Va intentar ser fins i tot d'un club aficionat, del Chesham United, però al final, va triar altres camins. El poc èxit que ha tingut a la banqueta, segons ell, ho atribueix als prejudicis racials i no a la seva inexperiència futbolística. "Els grans treballs sempre m'han oblidat. No sé per què. Veus massa jugadors negres amb talent intentant fer-se un lloc en el món dels entrenadors, però això mai passa. Mentre, veus a blancs que aconsegueixen treballs sense tenir cap qualificació"

En l'actualitat, Blissett està immers en un projecte que gens té a veure amb el futbol. Treballa en l'engegada d'una escuderia cridada Windrush Motorsport para córrer en Le Mans en 2009 “. El nostre objectiu és que hagi més pilots negres en el món del motor”. La lluita per acabar amb les barreres racials i la discriminació continuen present en la seva vida.

2 algú ha dit...:

Anònim ha dit...

Que no em cites en un article sobre Luther Blissett no t'ho perdone, jeje. I per cert, els Wu Ming no són anarquistes xD

Bon article.

Iker

Víctor ha dit...

Fallo! El dels anarquistes dic! Si que et cite, si entres a l'enllaç ahi parlava de tu eh! Ja saps que no puc parlar sempre de tu que sino al final la gent s'aborreix...