dijous, d’agost 14, 2008

Franco Pantanos no en va fer un a Jànovas

Aquest matí he estat llegint com cada sempre el diari Público per internet. M'he trobat una notícia que m'ha paregut curiosa. La notícia s'anomena "El Pantano que Franco no llenó". El Pantà anava a fer-se al poble de Jànovas, Osca, i fou desallotjat durant l'època franquista perquè anava a construir-se ahi, tot i que després no es va fer. Ara, un grup d'antic veïns estan lluitant ara per a tornar la vida al seu poble 50 anys després, a més, compten amb una resolució ministerial que els recolza (ha fer un decret on prohibeix a qualsevol companyia utilitzar les aigües del Ara per a poder fer un pantà). L'empresa que tenia que fer aquest projecte Iberduero, el que seria Iberdrola ara, va aconseguir que al 1951 aquesta zona fora declarada d'interès general per a poder construir-lo. I fins a dia de hui no s'ha fet i els veïns i veïnes intenten tornar a casa i recuperar les terres. Aquesta infraestructura anava a afectar a 86 pobles, els quals es van abandonar tots. Però d'aquestos 86, els més afectats foren Jánovas, Lavelilla i Lacort, ja que al estar al costat del riu Ara varen tirar les seves cases i els seus habitants expulsats sense que s'arribara a fer. Tot seguit conten la història del pantà, des del projecte fins ara, on tots els protagonistes afectats parlen.

En fi, un bon reportatge de la secció que ha engegat aquest estiu Público, Libre, la qual m'ha fet ser cada volta més admirador d'aquest periòdic. Aquest reportatge intenta donar-li dignitat al Pirineu Aragonès, on et trobes a cada pas que pegues un pantà i 3 pobles que han sigut destruïts a la força. Per què fer memòria històrica no és fer-se una foto sols, cal recuperar des de la història més gran fins a la més xicoteta.

3 algú ha dit...:

*hansteinburg ha dit...

ei victor que tal?!
tens raó el Público no esta gens malament, i el preu tampoc!(excepte caps de semana)

DE TOT UN POQUET ha dit...

El llig normalment diumenges i m'agrada... Un salut des de Benicolet

Víctor ha dit...

Eis, la veritat que els caps de setmana el preu no és com entre setmana, però cap de setmana en cap de setmana el periòdic va fent-se més complet i dona gust trobar-se un diari així. Es pot millorar, clar que si, però a nivell estatal és el millor que hi ha.

Gràcies a tots dos per comentar