dimecres, de setembre 03, 2008

"Craxt" en blavenciano

No havia vist mai aquest programa fins que el meu amic Kinet em va dir un dia: posa la Canal 9 que ixen uns de Bocairent. Els veïns crec que al final s'emportaren una televisió (no sé com funciona el programa si has de passar moltes proves o que).

El programa em va impactar per la seva utilització del valencià, o millor dit, la seva desutilització. El presentador, valenciano de tota la vida, crec que no ha parlat valencià mai i utilitza el castellà en tot el programa. Això si, quan ha de fer les preguntes intenta llegir-les en valencià. El que li deia a un amic ahir, és com si jo em posara a fer un programa en l'ETB i parlara en castellà i les preguntes les fera en euskera (el primer exemple que m'ha vingut). Però no sempre les fa en valencià sinó que les sol fer a voltes en la seva llengua materna, el castellà.

No obstant, el que mostra el programa, segons m'han contat els que ho segueixen tot els dies, es que els concursants que, fora son entrevistats i parlen en valencià abans d'entrar a concursar, dins quan el presentador els parla en castellà canvien tots al castellà!

En compte de denunciar com ha fet l'UGT a Canal 9 per incomplir la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià el que podríem és fer un estudi sociològic de per què la gent canvia de llengua quan una altra parla en castellà. Què es creuen inferiors? Que creuen que la nostra llengua és inferior i de menys categoria a la castellana? Lamentablement, la majoria dels casos és que si i ens mostra la realitat valenciana que tenim moltes voltes que enfornar-nos. He de dir que també hi ha gent que no considera el valencià inferior, però que quan algú li parla en castellà automàticament contesta en castellà per vici.

En fi, crec que Canal 9 és una mostra, exagerada, de com els nostres governants estimen i cuiden la llengua. Hi ha gent que diu que com estem polititzats no mirem Canal 9, que és la cadena de totes i tots els valencians i que hem de mirar-la... Però com deia aquell, es que al final ja no sé si la meva identitat és la valenciana després de veure com està Canal 9 i el meu país...

Enllaçs relacionats___
Radio Televisió Pública Plural

12 algú ha dit...:

Anònim ha dit...

Ey xic! L'altre dia vaig estar una estona mirant-lo... sincerament, em vaig quedar bocabadat amb el programilla i el tipejo este de OT...
Lamentable és poc...

Però... que esperavem de C9? ...

En fi, res, passava per ací! Salut!

Pelhuit ha dit...

Ei,que això ho vaig dir jo!

Realment, "vergonyzóso".

Víctor ha dit...

ja ho se, tu eres aquell

El Patriota ha dit...

Jo ho vaig vore un dia i va ser un poc lamentable. El tio feia la pregunta en valencià, en aquest cas la pregunta era de quin color era la viagra. I al llegir les respostes anava dient:

a) Blava, que quiere decir azul
b) Groga, que quiere decir amarillo

etc, etc...

Era un poc penós, era una mescla de Barrio Sesamo i Gomaespuminglish

Anònim ha dit...

Lamentable és poc i ho diu una que si fa torn de vesprada ho té posat a la feina tooooot el programa.
I si, el fet de passar al castellà és certa mena d'inferioritat i de supeditació a la llengua que, segons els qui van firmar el manifest per la llengua comú, està en perill per culpa d'esta que ni els qui tant defensen ser valencians utilitzen.

Paco ha dit...

El que fa o deixa de fer C9 amb la nostra llengua ja no ens deuria sorpendre. Vos recorde que entre els presentadors estelars de la "telebisión Blavensiana" està Bertin "señorito andaluz" Osborne i Cristina "boquita de piñon" Tarrega. LAMENTABLE!!.
Per cert Victor, a l'ETB també presenten programes en espanyol, el Carlos Sobera n'és un d'ells.

Forta abraçada i sort als examens.

maria!!! ha dit...

ei es que em va passar igual que a tu!jeje, Mai havia vist aquest programa sols per que en van avisar que estaven concursant uns bocairentins, i l'altre dia també estavem comentant-ho les meues amigues i jo; apart de que han posat de presentador a un "extriunfito"(que crec que mai ha aplegat a ser-ho), es que damunt presenta en castellà i sols llig, quan li apetix, les preguntes en valencià...un poc fort la veritat!

Anònim ha dit...

ei xe, això és l'autodi, home!

Felip ha dit...

Jo també l'he vist (patit?) alguna vegada, però mai no més de 5 minuts, perquè el Guillermo eixe és infumable!

Materatzzi ha dit...

Xe si arribe a saber que anaves a posart-te aixina no teu dic.
Aupa

Anònim ha dit...

Respecte al fenomen de canviar de llengua, recomane els Tallers per la Llengua (www.tallers.cat)
La setmana que ve impartire'm un a la Universitat València en el marc de la "Nau dels Estudiants".
Molt recomanable (i no només perquè jo hi paticipe). :)

garrotipadur ha dit...

Eixe programa és indignant perquè tots canvien de seguida al castellà i el més fort és que inclús parlant en valencià quan ixen els semàfors diuen verde igualment.

Ahí es tira la llengua per terra i el tio millor que no faça ni les preguntes en valencià perquè la vocalització és penosa i per anar tranduïnt tot el que diu no val la pena.

UN ALTRE PROGRAMA INFUMABLE!