dissabte, d’agost 08, 2009

La por

Aquesta setmana a El Temps, m'ha cridat l'atenció un article que parlava sobre l'estat federal d'Alemanya. Aquest article, fet per Jürgen Stark Dahlkamp i Holger, ens descriu un panorama polític marcat per la por a un possible atemptat terrorista i també, per les eleccions al parlament alemany. No pretenc parlar-vos ara sobre en quina situació es troba Alemanya, no per què no siga un tema interessant, sinó perquè la veritat no tinc idea. Aquest article m'ha fet veure com la por és un element mundial, a arreu s'utilitza per a fins partidistes, per a fins electoralistes. En aquest cas, els alemanys tenen posades les mirades en l'estat espanyol del 2004, on un atemptat a les eleccions al parlament els serveix de precedent. De fet, pel que es comenta a l'article, mai s'havia vist un desplegament tant brutal per part del govern federal per posar l'alarma antiterrorista. La qüestió està sempre i, com deia, és internacional: fins a quin punt és cert les alarmes terroristes? La por que propaguen els governants és real per a prevenir d'un atac terrorista o per a que accepten totes les mesures possibles per a poder controlar-los més? Però no sols la por terrorista té efectes sobre la població, la por econòmica de la crisi munidal, la por sanitària de la grip A. Avui en dia, en un moment de crisi ideològica total, almenys pel que fa l'esquerra crec que hi ha una nova corrent política: el "porisme" (lamentable invenció feta per un servidor, si algun filòleg ho llig li demane que no ho tinga en compte ja que no vull fer malbé la nostra llengua). La por és el que meneja a la població, la por a perdre el treball provoca a que milers de treballadors i treballadores estiguen treballant de manera precària. La por al patriacat genera centenars de dones mortes. La por al desconegut genera a les persones ignorants els genera xenofòbia cap als que no són com ells. La por a perdre l'estatus social genera manipulació dels ents públics, dels informatius, genera corrupció, genera malversació de fons públics. En definitiva, la que meneja les masses d'avui en dia és la por i no el socialisme de temps passats, ni l'amor a la pàtria com ens conten les batalles medievals.

5 algú ha dit...:

Toni En Blanc ha dit...

Així és, la por en certa manera mou el món. Des d'u que redueix la velocitat a la carretera, no perquè puga tindre una accident, sinó perquè el capte un radar, fins les persones que accedeixen a ser controlades en quasi tots el àmbits de la seua vida pels poder públics (Xina per exemple. A un reportatge meravellós de Jon Sistiaga es pot comprovar).

Salutacions!

mar ha dit...

amb la por ens dominen i ens tenen ben controlats...
m'agradaria perdre-la del tot... i tot i que faig esforços... no ho acabo d'aconseguir...

Víctor ha dit...

Doncs si, si ens pensem tot el que ens envolta està envoltat de por. No havia pensat amb el del radar Toni.

I Mar, a mi també m'agradaria certes pors que tinc però com dius, no puc desfer-me d'elles...

aurora ha dit...

Doncs l'article em dona una miqueta de mal rotllo. Bàsicament perquè l'1 de setembre me'n vaig a Berlin i no m'agradaria que m'estabellaren l'avió contra el Reichstag ni res d'això...

Víctor ha dit...

Collins Aurora, jeje, si que t'ho has pres a pit això!