dimarts, de gener 05, 2010

Memòria Històrica : Samaranch ha de dimitir


Avui m'han enviat un correu en que calia adherir-me a una manifest demanant la dimissió de Juan Antonio Samaranch de president honorífic del Comitè Olímpic Internacional pel seu passat falangista i franquista. Molts de vosaltres ho voreu com un fet de justícia, d'altres pensareu que això per a que i bramareu, i d'altres direu que hi ha coses més importants per a exigir i unir-se... No obstant, crec que no cal caure en un joc de consignes i el que cal fer és tornar la memòria històrica i remdir els comptes que la transició no ha fet. Cal per tant, amb manifestos com aquest i amb grans treballs historiogràfics, contestar al moviment neofranquista/revisionista que estan recuperant la imatge que hi havia del conflicte civil des de l'òptica del Règim. Per tant, si signem aquest manifest estem fent justícia pel be de la democràcia i per l'esperit de germanor que sempre ha regnat en tots aquells que han format per de l'esport mundial. Un membre amb un passat feixista com el de Samaranch no pot estar en una entitat que transmiteisca valors com "germanor, igualtat i llibertat", ja que ell no ho ha respectat quan li ha interessat. A continuació vos dispose de l'enllaç i del manifest!

Samaranch ha de dimitir

Des de la seva fundació l’any 1894, el moviment olímpic -que és l’expressió més acreditada de l’esport mundial organitzat- ha insistit en la necessitat que l’esport sigui una activitat capaç d’estimular els valors ètics i democràtics arreu del món. Els principis del moviment, i els seus documents fonamentals, parlen de “germanor”, “llibertat” i “igualtat” entre comunitats humanes, com a valors primordials. A més, la Carta Olímpica –en la versió actualitzada del 7 de juliol, 2007– comença definint el “valor educacional del bon exemple i de respecte pels principis universals i ètics” com a elements indestriablement associats amb l’esport. Per altra banda, en el segon punt s’especifica que l’esport ha de veure’s com una manera de promoure “una societat pacífica preocupada per la conservació de la dignitat humana”.

Revelacions documentals recents, difoses per la prestigiosa revista d’història “Sàpiens” -amb seu a Barcelona- confirmen ben clarament que Juan Antonio Samaranch, president honorari de l’actual Comitè Olímpic Internacional, té un passat feixista i de clara col·laboració amb el règim totalitari del General Francisco Franco a l’Estat espanyol. Ho confirma sense cap gènere de dubte la fotografia que reproduïm més avall, reproduïda de l’esmentada revista, de la què importants historiadors han avalat la certesa documental. Nosaltres sincerament considerem que aquest fet fa del tot incompatible i incongruent que el Sr. Samaranch pugui continuar ostentant el càrrec de President Honorari del Comitè Olímpic Internacional. És per això que us demanem que us adheriu, personalment, o com a entitat, a la campanya internacional per exigir-ne la dimissió immediata. Us ho demanem pel bé de la democràcia i de l’esperit de germanor que ha d’imperar entre els pobles que conformen la gran família de l’esport mundial.

Atentament,

Democràcia i Dignitat a l’Esport.

1 algú ha dit...:

Laia ha dit...

Nomes la foto ja fa fredat!