divendres, de març 21, 2008

Al sud

Del sud, la terra dels enganys, la terra d’amargors que sempre assequen plors. Sóc del sud, del front meridional, del parlar refugiat del somni exiliat. (Obrint Pas)

Aquestos dies estem baixant amb la Banda, a tocar a les processons de Setmana Santa d'Elx. Jo no sóc molt devot en aquestes coses, però mira, tens que anar... Ahir, va ser una de les processons més llargues que he fet, 3 hores i 30 minuts, i no parava de pensar en els pobres amargats que anaven ahi dins, i com no, de les processons que fan a Andalusia que són eternes. En fi, deixem d'un costat la meva "passió" per aquest mon de cultura religiosa per parlar d'altres coses.

Elx ha sigut per a nosaltres una ciutat prou habitual, almenys des de que estic a la banda, on hem anat a tocar. I poc a poc, hem anat canviant la nostra visió de la realitat d'allà a baix. No podem dir que hem trobat tot el poble parlant valencià, ni molt menys, però si, la zona on solem anar a tocar, el centre, l'hem trobat canviat. El motiu? La seva "decoració", cartells i enganxines de Maulets i en favor a tv3, quin gust dona això; com no el Casal Jaume I. Està clar que no és cap indicatiu de que hi ha un moviment amb 10000 persones, però si que és indicatiu que el nostre somni, la nostra il·lusió no és tant utòpica com pensem. Això si, de feixistes espanyolistes (perquè aquestos no tenen altre nom) te'n trobes arreu del país, i ahir no va ser una excepció. Quan anàvem tocant, un "piltrafilla" li va dir a un amic meu que el Barça havia perdut i que el València era millor. Ens vam quedar pillats perquè no li havim preguntat res, però quan va continuar parlant vam saber que ho deia per l'apariència física (el meu amic portava barba, de fet ens pensaven que estàvem dient que es tallara la barba) i deuria associar barba a xic d'esquerres = a catalanista = a Barça. Però el més graciós va ser quan va eixir un borratxo d'un bar i va començar a cridar que "Rita Barbera hará que gane el València la Copa a les Hijos de Puta Catalanes..." En fi... que més podem dir? Crec que no cal comentar aquesta frase no?

Hui torne a marxar cap al sud, a terres d'Elx de nou, i a Catral ( el primer poble dels Països Catalans, on les competències urbanístiques les han llevat per especulació). Esperem que avui vaja tot millor que anit, on damunt d'estar tocant en la processó, el Barça va pedrer donant una imatge lamentable.