dimarts, d’abril 15, 2008

Boicot o por?

Aquestos dies estem assistint a tota una sèrie d'accions que pretenen boicotejar el recorregut de la flama olímpica. El motiu d'aquest boicot, impulsat per gent com Sarkozy, ha sigut la repressió duríssima que s'ha fet al Tibet. De fet, tots aquestos "activistes" han eixit amb pancartes en favor de Free Tibet, on s'apunta sempre, que s'han deixat d'una banda els drets humans en l'actuació que ha fet el govern xinés. A primera vista, aquest boicot que s'està fent comptaria amb un gran recolzament internacional des de tots els moviments socials. No obstant, el boicot no és simplement denunciar la falta de Drets que hi ha Xina i que no deixen tenir el Tibet, com un estatus més autònom. Hi ha algo ahi no acaba de quadrar.

D'una banda, pel que fa al boicot als jocs olímpics de Xina, em sorgeixen tota una sèrie de dubtes. Quan es va concedir els Jocs Olímpics a Pekin des del COI, els drets humans que no es respectaven en aquest país no estaven sent ja deixats d'un costat? Quin és el problema que hi ha ara? Molts dels països que encapçalen aquesta denuncia al règim xinés, han estat els principals artífexs de les clàusules econòmiques que han afavorit el comerç amb aquest país des de fa temps, i no tant de temps, i sinó mirem com fa poc els Borbons anaren a Xina fa poc a tancar acords comercials. Però aquestos acords beneficiosos per a l'estat espanyol comencen a canviar en poc de temps quan es veuen la força que els xinesos tenen, tant industrial com comercialment. Els països occidentals, que fomenten aquest sistema capitalista, on els grans ideològics del neoliberalisme seguixen apostant pel lliurecanvisme, comencen a alarmar de que s'ha fet mal la cosa i que cal tancar les barreres als productes xinesos. Aquest fet: el de l'amenaça econòmica que representa la Xina, que es converteix en una potència mundial de primer ordre en un context internacional de crisi econòmica, de reestructuració del sistema; és el principal motiu que porten a molts dels països occidentals a denunciar un boicot. Alegen que hi ha una falta de Drets humans perquè els treballadors estan explotats, fet totalment cert, però em pregunte: per què ara es denuncia i quan es va concedir a Pekin com a seu dels jocs Olímpics no?

Per acabar, tant sols nomenar un apunt sobre el Tibet i sobre els Drets Humans. Recordem que el Tibet està governat pels budistes del Dalai Lama, grans defensors de valors espirituals i pacifistes. Però, qui ha elegit al Dalai Lama com a màxim dirigent? En un context de denuncia de falta de drets democràtics, com es veu que un dirigent religiós siga el màxim exponent d'un estat, que a més està elegit a perpetuïtat? Aquestes característiques (no es tria democràticament al cap d'un estat o elecció a la perpetuïtat) no son semblants a una dictadura? Pel que fa als Drets Humans, d'acord en denunciar els drets humans que són deixats de banda per Xina (tant de bo es montara tant de revol perquè algun estat els ha vulnerat), però que passa amb altres territoris? No escolte als màxims dirigents occidentals parlar sobre les massacres que es viuen avui en dia al continent africà...

De nou es trobem amb una vara de mesura diferent per a cada regió...

2 algú ha dit...:

aurora ha dit...

com un dia em va dir un amic meu... els xinesos estan compromesos amb acabar amb el capitalisme a la seua manera, i veges si tenia raó... estan fent trontollar el sistema.
respecte al tema del tibet, et recomane llegir aquesta notícia: http://www.rebelion.org/noticia.php?id=65321

És de Michel Collon, un periodista belga que és un puto crack!

Salut, compi!

Víctor ha dit...

Ok Gràcies per l'article!

Gran reflexió la del teu amic jeje!