dimecres, de maig 28, 2008

Bocairent.net ja no és el que era?

Aquestos últims anys, la web de referència del meu poble, Bocairent.net, ha estat objecte de fortes crítiques per part dels usuaris. Be, pot ser tinguen raó, o no aquestes crítiques, però crec que s'ha de fer un poc de reflexió sobre el que passa en veritat i com afecta a la web.

No sé quan es va crear la web, però segur que més de 8 anys en té. Si ens tirem a aquesta suposada data, huit anys enrere, ens adonarem que l'única web, o de les poques, que parlaven sobre Bocairent era Bocairent.net. Ahi trobàvem notícies locals, hi havia fòrums sobre els fets que passaven a Bocairent (recorde aquella gran polèmica sobre l'Associació Unió Musical de Bocairent en una Publicació), hi havia enllaços a altres col·lectius de Bocairent que en comparació amb els d'ara seran pocs, hi havia fotografies, etc. En definitiva, era el portal de Bocairent a Internet, i de manera més interessant, fer per una associació que no s'ocultava mai en dir el que pensava, podrà agradar més o menys, però no depèn d'una institució o d'algun grup polític, fet que li dona més importància. Els primers anys, tothom estava registrat, tothom tenia un nick i escrivia, qui serà aquest? I l'altre que m'ha contestat açò? Però amb el temps, ha canviat la cosa...

Un aspecte nou que s'ha donat a Bocairent.net és la columna d'opinió, on jo mateix col·labore a voltes, però crec que ha sigut l'únic que s'ha donat fins el moment i s'haurien de fer alguns més, al meu parer... En un mon com l'actual, fins on l'últim pet de l'orgue té el seu espai a Internet (com puga ser jo), es fa difícil que una web continue sent la referència d'un poble. A vore si puc explicar-me. Abans sobre Bocairent parlaven poques pàgines, i ara? Ara hi ha desenes de blogs, de webs, de fotologs, de myspaces, que parlen sobre ells, amb l'encant de vorer com parlar cadascú sobre Bocairent. Trobem blogs musicals com els de Sergi i Gatzzamiga , blogs d'amics (Gatzara, Salse 05, Pinyolet, Fadrins, etc), blogs personals però que hi ha una gran actualitat bocairentina com el de Xavi Pascual o Mariano, altres blogs més personals on cadascú publica el que li rote, com el meu o els meus companys Rubén, Josep i Carmina, Levi, Joan, Juan Reig, etc. En definitiva, una autèntica blogsfera bocairentina que ha deixat d'una banda a Bocairent.net un poc, com a ser el punt de trobada de totes i tots. Crec que hauríem de vorer com es fa per a que en Bocairent.net hi hagi un apartat on trobarem les últimes actualitzacions dels blogs bocairentins i un altra de notícies, així, no trobaríem les constants notícies on ens posa "font blog de...". No se si m'explique be però seria com un apartat on anara mostrant les actualitzacions dels blogs de la més recent a la més vella (tipus el que fan als blocs de Vilaweb).

I l'altra cosa que no m'agrada de Bocairent.net, i que entenc als administradors, és l'anonimat. S'han cansat de llevar-ho i posar-ho, i al final ho han posat de nou. La culpa no és d'ells, es de totes i tots ja que no som els suficients conseqüents en dir el que pensem amb el DNI davant, és sempre més bonic acusar, insultar, desqualificar a un altre baix l'anonimat, perquè així es pot dir de tot sense que hom s'entere. I aquest fet, el de dir de tot sense que ningú sàpiga és el que ha matat als fòrums de Bocairent.net, torne a dir que no pels administradors sinó per nosaltres. No sé quina fórmula seguir, però jo tornaria a activar el d'estar registrat amb cadascú el seu nick, per vorer si es pot evitar les sempre polèmiques finals de cada tema, com diu Ruben, de que si un és fatxa o altre catalanista encara que el tema d'inici siga la berbena de Sant Agustí.

Bocairent.net ha de servir per a que totes i tots ens comuniquem, per a que siga l'autèntic punt en comú de totes les bocairentines i bocairentins a la xarxa. I encara que diguen que no és el que era, jo crec que encara és la web de referència de totes i tots per molt que els desagrade alguns.

6 algú ha dit...:

Anònim ha dit...

Interessant tema. Recordeu aquell bocairent.net de fa anys? On tots, baix un nick, parlavem i, de vegades despotricavem? Jo personalment he creixcut amb aquesta pàgina, poc a poc he sabut madurar i, sí, pot ser que de vegades m'haja penedit de coses que he escrit i, d'altes, me n'he emocionat, però sempre, m'he sentit participatiu, en una web on, al contrari que en certs moments en el poble, la pluralitat ha regnat i s'ha permés a tothom opinar i parlar. Ara, un temps després, és cert que la web ha degenerat en algo distint, una cursa continua entre posicions contraries que troben aquí el seu punt de discordia i que, a molts ja ens avorreix.
Em sembla una molt bona idea allò de la columna amb els titulars dels blocs, a banda de donar-li vida a la web, també ho farà als blocs.

Endavant bocairent.net!

floket.blogspot.com

Pelhuit ha dit...

Twenty, ja saps que t'estava escrivint un comentari, però s'ha allargat tant que l'he publicat al blog del Salse.

http://salse05.blogspot.com/2008/05/bocairentnet-salvem-la-seva-crisi.html

Per cert, m'ha agradat molt el teu article! Coincidisc plenament amb tu.

Anònim ha dit...

Este comentari de baix l'he publicat a bocairent.net però com que el ADSL del que penja el servidor s'ha espatllat i no funciona l'adjunte a la teva pàgina

Bé, parlem-ne de crisi -està de moda- tenim la crisi econòmica mundial, la fratricida del PP, la eterna del tèxtil, la de valors del jovent, la de fidels de l'església etc. i finalment la de bocairent.net, que és la que ens interessa ara mateix però no m'atreveix a categoritzar-la encara.

De la història i decadència de bocairent.net ja s'han encarregat algunes persones d'escriure alguna cosa al respecte en algun que altre blog, per cert, de manera prou encertada.
Mireu les següents referències si voleu profunditzar al respecte abans de continuar llegint aquest comentari.

Referència 1. http://twentypv.blogspot.com/2008/05/bocairentnet-ja-no-s-el-que-era.html
Referència 2. http://salse05.blogspot.com/2008/05/bocairentnet-salvem-la-seva-crisi.html

Per aquells que no tingueu massa interès o temps per llegir, vos faré un breu resum dels punts essencials tractats en estes referències.
La primera referència és de Twenty i obre el debat plantejant alguns dels punts clau que han propiciat la crisi actual de la web:
-Falta d'incorporació de noves propostes i innovacions a la web. Qüestió de renovar-se o morir (l'última millora va ser la incorporació de la secció de columnistes ja fa prou de temps (Efecte "long time ago"))
-Proliferació de desenes de blogs, fotologs, xarxes socials etc. al voltant de Bocairent que ha fet que bocairent.net deixe de ser un punt de trobada tan fort com abans. (efecte fruita de primavera)
-Permissió de l'anonimat en la web i els fòrums, fet que sempre ocasiona problemes ja siga per la falta de moderació o per l'excés de la mateixa. (efecte tirar la pedra i amagar la mà)

En la segona referència, del meu amic Balunet, al que li tinc gran estima i li agraïsc sincerament les seues referències personals, ens trobem amb una ressenya històrica prou acurada i apunta nous elements d'anàlisi de la decadència de bocairent.net

-Cansament i desencant general dels lectors per l'eterna reiteració dels mateixos temes i discussions (efecte Atrapat en el temps).
-Successives crisis personals i dispersió d'esforços de les diferents persones que al llarg del temps han participat en els equips d'administració de bocairent.net. Ja siga per discrepàncies, discussions, cansament, falta de il·lusió etc. (efecte massa galls per a un sol galliner)
-Efecte "Morir d'èxit" per la incapacitat de gestionar un trànsit tan gran de visites (1.080.572 impressions en el que va d'any): infraestructures tecnològiques insuficients degut al nul pressupost per a maquinar i hosting adequat, continues errades i aturades en el sistema, spam i crisi de moderació i descontrol per que hi ha poques persones encarregades de la gestió i a més a més no massa motivades i il·lusionades

A estes reflexions amb les que estic bàsicament en acord m'agradaria afegir les meues pròpies.

bocairent.net té falta d'un equip humà nombrós, amb ganes de treballar, innovador, il·lusionat, ben preparat i multidisciplinar per tal de liderar la renovació tecnològica i sobretot el canvi de model de funcionament de bocairent.net d'acord amb els temps que corren i amb l'objectiu primordial de superar els problemes passats i actuals que són endèmics de l'actual model de funcionament i administració de la web. Fan falta dissenyadors, programadors, redactors, columnistes, fotògrafs, gent amb propostes de finançament i amb idees noves. O almenys és important contar amb el treball d'este tipus de persones en la primera fase de renovació fins que es produïsca la migració completa de l'actual web a una nova plataforma tecnològica amb un nou model i política de funcionament.

Quan dic que hi ha que canviar l'actual model em referisc al de que unes persones envien continguts i d'altres els administren i diguen quines coses es publiquen i quines no. Hi ha que eliminar este model d'administració que depèn del temps, misèries, ètica, idees polítiques etc. dels administradors i en conseqüència com cada individu som un món particular sempre hi han fets que poden propiciar discrepàncies i conflictes entre els administradors sobre l'adequació del continguts . Hi ha que caminar cap a un model autoadministrat i més democràtic de la web on el seus lectors voten i decidisquen que es el que els interessa i que no. (model meneame.net tal com apunta balunet). Un model amb el que el lector es senta jutge i part del que es cou a la web, que senta la web com a pròpia i com un bé de tots i no un bastió d'una minoria. Un model en el que estar enregistrat i participar activament en la web tinga una recompensa. I eixa recompensa siga adquirir un pes cibersocial cada vegada més important en la web i que les opinions, vots i participacions d'un usuari que s'ho haja guanyat a pols tinguen més valor real que el d'altres usuaris menys actius i sobretot que dels enviaments anònims. Però també amb un mecanisme de punibilitat per a que un usuari amb pes puga perdre'l si rep vots negatius d'altres usuaris que consideren que algunes actuacions concretes són dolentes.

El paper de bocairent.net encara és vital per que ocupa o deu ocupar un lloc al ciberespai que no poden cobrir els blogs. És a dir, un punt central de noticies i discussions d'interès general per a tots els bocairentins i pobles del voltant. Els blogs en canvi depenen de persones o colles on principalment s'escriuen coses d'interès molt localitzat i poques vegades apareixen coses d'interès general per al bocairentí. A més el fenomen blog està actualment en voga, un fenomen al que s'ha apuntat molta gent que vol estar en "la onda" i eixa moda ha fet que proliferen de manera abundant però poc a poc la mateixa facilitat que apareixen van morint per la falta de continuïtat i abandonament progressiu per part dels seus autors. En eixe sentit els blogs més que un perill, són una oportunitat per a bocairent.net. És a dir són un valor que pot reforçar el paper de bocairent.net convertint-lo en una mena d'agregador d'allò més interessant sobre temes d'interès de Bocairent i voltants que allí es publiquen (tal com apunta Balunet tipus meneame.net, digg.com que fan això però amb una temàtica dirigida a una audiència encara més gran)

I així, així podríem escriure moltes idees més però al final el temps i la paciència dels lectors són finits i no és qüestió d'allargar el text amb més detalls dels pertinents i cal acabar amb la qüestió fonamental.

Vols que bocairent.net es renove i continue, amb més força i vigor que mai o que seguisca com està cap a una mort indefugible?

En fi, tots aquells lectors de bocairent.net que tingau una resposta de futur a esta qüestió i que ja siga per nostàlgia, apreci, desencant actual, ganes etc. voleu salvar o renovar la web vos llance un guant per a que s'organitzem, ens reunim i entre tots aportem solucions, idees, treball i concrecions reals de quins canvis o nou rumb deuria emprendre un nou bocairent.net

Aquells que estigau interessats en participar en una renovació important de bocairent.net escriviu-me a pedcremo@gmail.com i farem una llista de correu on discutirem propostes i quedarem per parlar-ne llargament.
Twenty i balunet, espere contar amb vosaltres.

Moltes gràcies per la vostra atenció
Salutacions

nicklaus_

Víctor ha dit...

Jo de programar i tal poc, pero la columna d'opinió sempre que puc ja saps que escric alguna vegada quan puc. Be ja diras alguna cosa, comptes amb mi

Sith13 ha dit...

Twenty, acertadíssim el teu últim article. Jo també era d'aquells es es va donar d'alta i a més a més animava als meus amics a que també ho feren. Era la pàgina meua de capçalera i també em picava la curiositat quan et contestaven o algun amic obria una polèmica amb un article ... Ara sembla ser que tot açò ha finit; és cert que la blocosfera bocairentina ha ampliat l'espectre d'opinió "cardador" però crec que el mal principal avui en dia de bocairent.net l'has encertat de totes totes ... l'anonimat desprestigia totes les opinions i si damunt s'insulta, ja estem entrant dins de la covardia ... Jo també prefereisc 3 ó 4 comentaris amb DNI que 10 ó 12 camuflats d'anònim!
Espere que el teu article serveisca de reflecxió als administradors de la web per a que puguen tindre-ho en compte.
I a tots els que escriviu a pit descobert a la columna d'opinió de bocairent.net vull animar-vos a continuar en la vostra tasca.

Víctor ha dit...

M'alegre que t'agrade aquest últim post! I gràcies per aninar-nos a continuar la nostra tasca!