divendres, de juny 26, 2009

Al voltant del Pro-Monestir i la Junta de Festes

Aquestes darreres setmanes, la plataforma Pro-Monestir de Bocairent ha engegat una nova campanya per a seguir demanat finançament per a la compra del Monestir. Recordem, que el Monestir va estar amenaçat de vendre's per part de l'ordre religiós dels agustins cap a una promotora immobiliària. Finalment, aquesta amenaça immobiliària no es va materialitzar per a satisfacció de totes i tots els bocairentins. L'amenaça va provocar que s'organitzara una plataforma ciutadana a favor de que el Monestir-Convent seguira sent patrimoni religiós, cultural i històricoartístic de Bocairent. Des d'aquesta Plataforma es demanava a les autoritats civils i religioses que actuaren per a que no es posaren en venda un patrimoni important. Finalment, la Parròquia del poble es va quedar amb la propietat pagant 1.202.00 euros (preu inicial de la venda que no es va tocar ni un pèl, tot i el bon acord a que es va arribar).

Per tant, la tasca de la plataforma ciutadana després d'aquesta compra ha estat destinada per a ajudar a la Parròquia de Bocairent en l'adquisició d'un ben patrimonial com és el Monestir. És ben sabut per tothom la gran tasca que estan fent la plataforma per a que es quede en propietat religiosa. Tal ha sigut la insistència d'aquesta plataforma per aconseguir el seu objectiu, el que el Monestir siga de la Parròquia del poble, que han aconseguit de la Junta de Festes de Bocairent una quantitat entre 7000-8000 €, amb un compromís no signat de que es tornaran (més o menys com si fora un préstec).

Em pareix noble la tasca que fa la plataforma ja que lluiten pels seus ideals, els quals són tant respectables com els que puguem tenir altres. Però, crec que la Junta de Festes ha actuat malament. Ha cedit uns diners dels festers i festeres que aporten amb les seves quotes per a la correcta celebració de les festes dels Moros i Cristians. Tampoc s'ha consultat als festers i festeres, almenys a mi no, i sí s'ha fet a les comparses, la meva no ho ha consultat. Crec que si les informacions que circulen són correctes, la Junta de Festes caldria presentar explicacions i assumir les responsabilitats del seus actes. Em dona igual que als Estatus l'article 81è els done alguna legitimitat que no tenen. Han actuat de la manera individualista, mesclant els seus pensaments o interessos amb la seva tasca: organitzar les festes de moros i cristians. Els càrrecs que atorguen algun reconeixement social estan portant a la gent a mesclar els àmbits privats en àmbit públics, o com aquest cas de la junta de festes, associatius.

Respecte la seva lluita però no la compartisc : si aconsegueixen el que desitgen acabarà amb la propietat definitiva de la parròquia i no de l'Ajuntament de Bocairent, d'on si que formem part totes i tots. La possibilitat de que l'Ajuntament siga propietari ha quedat arraconada des d'un principi per l'Arquebisbat (o pel mateix Ajuntament). Per tant, la compra hauria de fer-se per part de l'Arquebisbat de València i no pels propis bocairentins i bocairentines. Qui diu que s'ha d'actuar pensant amb el poble, ajudant a la parròquia no pensa que, moltes voltes, l'Arquebisbat (el propietari últim de la Parròquia) tant sols pensa que amb ells i no amb el poble de Bocairent. A més, crec que corre més pressa al poble ajudar a altres associacions locals, al fi i al cap, la església és una entitat més del poble (la més gran sí, però una més). Associacions com l'AFAB de segur que els vindria be un préstec com el que s'ha pagat, i sincerament, crec que el poble necessita una associació com aquesta.

Ara, si volen invertir per invertir, ja que els sobra diners, la Junta de Festes amb aquestos diners podria arreglar el carrer que han fet nou o pagar per a que l'antic palau de Casanova (on estava la Guardia Civil) es reformara un poc. O fins i tot, podria fer alguna berbena que altra o haver ajudat a la crisi del València CF, que també li fa falta. No obstant, i bromes a part amb aquestos exemples, crec que els diners han de ser sols per a l'organització de les festes (per això es paga una quota no?).

No és tracta el tema de si església si o església no al voltant del Monestir, és tracta més be de que la Junta de Festes ha actuat de manera irresponsable i individualista sense demanar als associats opinió al respecte. Si l'Ajuntament està format per totes i tots els que es troben al cens bocairentí, si l'associació d'hostaleria està formada per hostelers, la junta de festes està formada per festers i festeres i no sols per una Junta que ha pensat amb els seus interessos i no amb el de tots i totes les festeres, perdent tota legitimitat que tenien.

9 algú ha dit...:

Anònim ha dit...

Em sembla correcte el que dius. De fet, n'estic d'acord. No obstant el més correcte seria deixar els diners on són per pròxims afers. El que no em resulta adient és proposar, encara que d'un mode hipotètic (ja ho sé), que es destinen a altres empreses com ara el València CF, situació que ens retornaria al mateix cas del Monestir i que no tindria cap fonament en la desició del poble.

PS: Gràcies per la informació en general. És bo saber-ho.

Víctor ha dit...

Estimat amic o amiga. La meva proposta d'invertir en la crisi del València era tot ironia. Els diners de la Junta de Festes són per a la Junta de Festes, en cap moment he volgut dir que s'invertisca en altres empreses.

Espere que tots els comentaris siguen respectuosos com el teu, gràcies.

Laia ha dit...

Estic molt d'acord amb el teu escrit. Jo no sabia que s'havia arribat a pagar tals diners, em pensava que era una proposta només, però ja veig que no és així i al final han fet el que han volgut. Així ens van les coses... Vinga, un bes.

Antoni Beneyto ha dit...

Soc seguidor del teu blog i esta vegada t'he de dir que hi han dades que se t'escapen.
Si que s'ha fet una consulta a tots els presidents de les filaes, que son estos els representants máxims dels festers de cada filà. La cantitat es menys que la que dius i a més, per a deixar-los, s'ha posat com a termini de devolució el Novembre. Si este terme últim no es complix, el prèstec dels diners no es farà.
T'informe també que els estatuts de la junta de festes diuen que esta associació està formada per nou membres, cosa que mai entendrè, però em d'agrair-li-ho a ta mare i uns quants més que els van elaborar i firmar al seu dia.
Per què en aquell moment no li vas aconsellar que així no s'hauria de fer.
Segueix així, però ara estàs equivocat en el plantajament. Ara, espere vore't a l'assemblea de Novembre del FESTA AVANT, per a que pugues expresar lliurement i davant de tots la teua queixa.
Es veiem allí.

Anònim ha dit...

Doncs jo estic d´acord amb tu, Victor, saps que passa? que si la demanda hagués estat per a qualsevol altra associació, institució, o com a ajuda per a una tragèdia, la decisió hagués passat per l´assemblea segur, però com és per a l´església, no passa res, es donen els diners i punt, damunt he parlat amb gent de la Junta i teu comenta com un poc avergonyit i en veu baixa, com sabent que no han fet les coses com toca, Ja està bé de tanta església a Bocairent, sóc un gran amant del Patrimoni bocairentí, però sabeu que? per mi com si es cau el convent, des que és propietat del poble sols he vist 4 coves i punt, i pagant! això és ser patrimoni del poble???? vinga va!
Enhorabona pel blog

joan ha dit...

Es molt interessant este debat. Pense que totes les parts tenen una part de raó.
Primera qüestió i la més important, qui te dret a vot en la junta de festes?
Dret a vot, tenen les nou filaes, el sertent major, el representant de l'esglesia, el president i el representant de l'ajuntament.
Este préstec es va fer amb l'opinió favorable del representant de l'ajuntament.
Este a la vegada es l'encarregat de defendre els interessos del poble. Perfèctament podria haver-se pronunciat en contra.

Al que diu l'anònim anterior, la Junta de Festes col.labora molts actes dels quals no tindreu coneixement. Com es quantifica això en diners. Totes les associacions que demanen col.laboració a la junta de festes, la tenen.

Per altra banda, l'esglesia tant a bocairent com en general, te el protagoniste que li vulgam donar. Per exèmple, a mi "me la sua" l'opinió de l'esglesia i faig el que em passa pels ous.
Crec que si tots passarem d'ella em compte de tindre-la present a totes hores, ens aniria prou millor.

Víctor ha dit...

Estimat Antoni, com veig que estàs al corrent del funcionament correcte de la Junta sabràs que, per molt que el secretari o tresorer expressen la seva opinió, no tenen dret a vot a les votacions. No crec que clavar el tema eixe de que haguera pogut dir quan estava fent-se o no tinga molt a veure, crec jo. A més, Joan crec que ha mostrat qui pot votar i qui no.

Respecte al que has dit, és cert, no vaig matisar en que es van reunir els presidents. Un error, però crec, que una decisió com aquesta s'ha de passar per Assemblea, siga d'on siga, i no fer-ho apressa i corrents. Una cosa així, si finalment acabara fent-se, hauria de comptar amb l'opinió de tots i totes. No amb un sol representat que posarà la seva visió i no la de tots.

En cap moment vull dir que la Junta de festes no ajude, tant sols dic, que crec que abans de fer coses que en principi pareixien molt grans, cal que es consulte de la manera més assembleària possible.

Joan crec que aquesta consulta que s'ha fet no s'ha votat en una Junta Ordinària, pel que sembla pareix que ha estat amb una consulta amb els presidents. No ho sé segur, si algú ho sap que ho confirme.

Gràcies a tots tres per comentar

Anònim ha dit...

Be tots teniu un `poc de rao en el que dieu.Jo soc de la junta de festes i tampoc estic d'acord en la forma de deixar aquestos diners.Pero Victor les coses de vegades no son tan facils com tu vols que siguen i si no es va fer una "reunio extraordinaria" era per falta de temps en el pagament del prestec per part de la plataforma Pro-Monestir.Tambe tinc que dirte que tens molta rao en que la tasca de la junta de festes es organitzar-les per aixo tambe demane una mica de respecte si alguna vegada fallem per desgracia no som ni serem perfectes.Adeu gracies........

Víctor ha dit...

Entenc el que em dius, i sé que és molt dur formar part d'una Junta i que critiquen una tasca que fas amb tota la bona intenció del món. I ací en done la raó en que les coses no són tant fàcils com pareixen quan estas en una junta. Organitzar una festa, organitzar un concert, organitzar una barra, una manifestació no és fàcil i no es cuina sempre a gust de totes i tots.

Però també, pense que s'ha admetre crítiques constructives. En cap moment he dit que no estigau capacitats per a estar al capdavant ni he tirat per terra la vostra tasca d'organitzar les festes.

Ara be, em dones la raó amb el que deia: les coses que es fan apressa i corrents no sempre es fan be i sempre s'han de fer dos voltes o més. Per tant, des d'un principi el tema ha estat plantejat mal el tema i si encara s'està a temps s'hauria de parar o pensar-se més les coses abans de fer-se

Gràcies pel comentari