diumenge, de febrer 07, 2010

Bocairent i les seves festes de Moros i Cristians

Pretenia fer un article sobre les festes, no ja de com han anat, sinó fer una valoració general. No pretenia fer cap escrit d'alló que he comentat al llarg de les festes. Però m'he trobat a un article que m'ha agradat i ens fa veure com som vistes les festes fora del nostre xicotet àmbit local. Un article del qual he de dir que coincideix i li done l'enhorabona pel seu article. Espere que hageu posat bones festes i ja esperem les festes del 2011 amb ganes. Vos deixe l'article de Joan Linares Domínguez publicat a Ara Multimèdia: 


Començava un fred mes de febrer amb la pertinent festivitat de Sant Blai. Tot preparat en Bocairent per a retre-li tribut a aquell patró que els va lliurar de la tosferina en temps pretèrits: Santiago, com a patró, no els va fer cas a l'època i van decidir canviar-lo per un que si que atenia les seues pregàries (atenció a tots els Sants Patrons que no atenen als seus devots pobles que els pot passar el mateix). 
I ja porten 150 anys amb els Moros i Cristians, què no és poc. Bocairent és així un reducte valencià entre pobles alacantins, que també celebren aquesta festivitat. Ací res de falles. És aquest 2010 un any de commemoracions, ja que la xifra revela una devoció molt assentada en aquesta població de la Vall d'Albaida. Però els Moros i Cristians a Bocairent tenen un sabor especial: no sabem si pel gèlid fred, si pel seu rigor i ordre, les seues peculiaritats, els seus reductes carlins o per l'herbero de la Serra de Mariola. Assistir a les desfilades i els actes que ens proposa la Festivitat de Sant Blai és participar d'una Festa original on les hi haja: no copien, no imiten, no tenen punts de referència. I aquest és, possiblement, un dels detalls que els fa sentir-se especials: mantenen i lluiten per la seua tradició. 
Instaurats en ple segle XIX la Festa de Moros i Cristians de Bocairent perdura pràcticament igual que fa 150 anys. Una festivitat en el segle XXI amb unes fortes reminiscències huitcentistes que llueixen en els seus dissenys, les seues comparses, la seua organització, els seus anacronismes característics de l'època, el seu color, la forma de desfilar, etc. Bocairent en si és un xicotet bagul de tresors amb unes festes que reforcen la identitat d'un poble que camina pel segle XXI mantenint i respectant les seues tradicions.

Vítol al Patró Sant Blai!
JORDI LINARES DOMÍNGUEZ

2 algú ha dit...:

Susana A. ha dit...

Molt bó i molta raó :)

aurora ha dit...

http://www.elpais.com/articulo/Comunidad/Valenciana/150/anos/Moros/Cristianos/elpepuespval/20100212elpval_17/Tes

Salut!