dijous, de juny 28, 2007

MISTO o MISTELLA

Anit, vaig provar la mistela d'un bar anomenat " El Asesino", el qual es troba al costat de la plaça del Sedred ( nosé com s'escriu) o del Cerdo ( com be deia el meu amic Perelló). Aquest matí m'entre m'he alçat i he vist una nova nota, he començat a buscar sobre aquesta beguda. Cal dir abans de tot, que com l'herbero no hi ha res, però en fi, aquesta beguda també és típica del nostre país i cal anar fent merchandansing.

Però quin tipus de beguda és la mistela? Brota de la natura com l'hebero en el paradís? Doncs be, la mistela és un vi, ara no com el rioja o com el vi blanc que ens possaven a Casa Gràcia, no. La mistela és un vi semifermentat de gust dolç i de color fustós, elaborat amb vi most macerat amb alcohol vínic. [Jo tampoc sé ben be el que acabe de posar, però buscant la definició m'ha eixit açò]. Per què Mistela i no Puerkita ( ahir vaig vore la peli de San Juan)? El nom de mistela diu Wikipedia, que prové de l'italià dialectal mistella, derivat de misto, on el significat és mixt o mescla. Això d'inventar-se paraules sempre he pensat que és una gran rallà...i en efecte...

La mistela pot tenir dos colors, com la Kas, la pots trobar negra o blanca ja que segons el raïm, la mistela ix d'un o altre color. És un vins de qualitat produïts en una regió determinada ( VLQPRD). El raïm és d'un grau alcohòlic volumètric natural mínim de 12 vol. En la seva elaboració es separa el most flor del raïm, es filtra el vi i es macera afegint-hi alcohol vínic. Seguidament es remou un o dos cops al dia, durant una o dos setmanes, per que agafe aire i deixar inactiu els llevats ( i que cony són els llevats?). Quan s'acabe aquest procès es separen els sòlids amb una premsa fins assolir un gru alcohòlic volumètric adquirint entre 15% i 22% vol. La mistela de criança té un envelliment mínim de dos anys, un dels quals en envàs de fusta de roure.

Ma uelo, al qual un dia hem va parlar sobre la mistela i que Wikipedia ho confirma, hem va dir que la mistela es sol prendre com a acompanyant de fruita seca o pastes, per això en casa ma uela sempre es solia posar una botella de mistela ( juntament amb l'herbero) quen traien les pastes en festes. I una cosa que he descobert, és que el famos Vermut, es fa apartir de la mistela.

És a dir, mentre estem fent-se mistela deuriem tenir alguna pasta per acompanyar. Però estigueu tranquiles, que la mistela també es pot fer com aperitiu (que mala folla no?). En definitiva, la mistela que hem vaig fer ahir que costava 1'20€, hem va agradar molt perquè era molt dolça i entrava molt be. I senyors, a l'any que be, quan no vulguem anar al Glop, el Assessino ens espera per a vore si hem estudiat la lliçó sobre la mistela.

Per acabar, tot i que no té res a vore, m'agradaria possar una frase del Cèsar ( eixe dels comics d'Astèrix i Obèlix), que diu "Beati Hispani quibus bibere vivere est." És a dir, benaventurats els hispans per als que el beure és viure, ara entenc perquè el Ansar va dir eixa frase tan convençut i no ho va fer pels efectes de l'alcohol. Si Cèsar deia això, un gran emperador ( el seu somni, apart de ser el gos de Bush) estava totalment justificat dir que"A mí no me gusta que me digan que no puede ir usted a tanta velocidad, no puede comer hamburguesas de tanto, debe usted evitar esto y además le prohíbo beber vino." A mí tampoc lluitar contra el feixisme perquè no fem la nostra lluita, però fins que feixistes com tu diguen això...cap agressió sense resposta

2 algú ha dit...:

Anònim ha dit...

cal dir que la mistela de l'asesino està ben bona i es ben dolceta!jeje!!gracies per la companyia d'anit a tu i anna!!!!
un bes ben gran!

Víctor ha dit...

A tu per escriure