dimecres, de juliol 01, 2009

D'Hondures al Festalberic

No cal que ens centrem tant sols amb el colp d'estat que hi ha hagut a Hondures per a observar que la democràcia liberal, del capital, de democràcia en té poc. Recentment al País Valencià hem trobat un nou cas de censura ideològica que ens recorden més a temps passats, tot i que la política que segueixen els governants valencians la veritat que és més del 1939 que del 2009. A Alberic s'ha censurat el Festalberic, on participaven Pau Alabajos, Cesk Freixas, els vall d'albaidins d'Odi i Auxili, i la Gossa Sorda (que prompte els veurem a casa nostra). Aquest últim grup, i de la mà del seu cantant, Josep Nadal (el qual és una persona digna d'admirar per la seva lluita compromesa i atacar el problemes d'arrel), han escrit una Carta Oberta a l'alcalde d'Alberic. No cal que ens anem lluny per veure que la democràcia del capital ens mostra cada volta més que censura sempre que supose qualsevol crítica al sistema. Ací vos d'eixe la carta que ha escrit Josep Nadal i que tant sols tinc paraules d'admiració i respecte.

Carta Oberta a Enrique Carpi, alcalde d'Alberic:

Bentrobat Enrique, no tinc el gust de coneixer-lo però en ser vosté la màxima autoritat civil del poble d’Alberic hi han algunes consideracions que m’agradaria fer-li.

Em presente, sóc Josep Nadal veí de Pego i cantant del grup musical La Gossa Sorda que el proper 4 de juny havíem d’actuar al seu poble junt amb altres grups i solistes dins del Festalberic, festival de música valenciana que porta avant el partit Iniciativa per Alberic (IxA) que vosté coneix bé.

Sé de primera mà que els organitzadors duen més de mig any cuidant cada detall del festival per a que no hi haguera sorpreses d’última hora i tot fóra el més correcte possible. També sé que des de l’ajuntament que vosté presideix no se’ls va donar cap facilitat per poder tirar avant l’esdeveniment en un espai públic i els organitzadors van haver de suar sang per trobar un lloc alternatiu de caire privat.

Em comenten que des de l’ajuntament se’ls va arribar a demanar fins i tot una fiança de 120.000 euros i clar, pobrets com són la gent d’IxA no ho podien assumir ni en somnis. També em comenten que quan ja havien trobat un lloc privat per poder fer el concert, i després d’haver fet tones de paperassa que vostés exigien, els demanen a només 15 dies de la data prevista un informe del Col·legi d’Arquitectes. L’informe arribaria en el millor dels casos el mateix dia del concert i en eixe cas encara estaríem en espera que vostés vegeren qualsevol subterfugi legalista i suspengueren el concert quan ja estaria tot en marxa. El que hauria pogut significar un prejudici econòmic colossal per als organitzadors. Finalment IxA ha decidit suspendre el concert i tornar a intentar-ho l’any que ve.

Vorà vosté Enrique, jo em dedique a això de la música i el fet de què em suspenguen un concert a 15 dies vista em produeix un prejudici econòmic important, igual que a la resta de gent dels grups, tècnics etc.. Com a mínim 30 persones es quedaran sense jornal gràcies a les accions del seu ajuntament. Cosa que a nosaltres acostumats com estem a pegar bacs amunt i vall tampoc és el que més ens preocupa, ens dol que passen aquestes coses però no ens preocupen els diners, que d’altra banda tampoc en són massa.

El que si que em preocupe bastant és per vosté i sobretot pel seu poble. Se suposa que vivim en una societat democràtica i que els poders públics haurien de ser els que garantiren el dret de totes les sensibilitats polítiques a expressar-se com vullguen. Pot amagar-se vosté darrerre d’enrevessats subterfugis legals, però aquestos subterfugis legals haurien de ser per a tots i no només per als seus adversaris polítics. Què creu que passaria si tots actuarem igual? Imagine vosté el dia que la bona gent d’Iniciativa per Alberic governen a l’ajuntament, creu vosté que demaran, posem per cas, 120.000 euros de fiança per poder fer processons religioses? O que li prohibiran al Partit Popular fer ús de les instal·lacions municipals per a portar a Rus a fer un miting d’aquells incendiaris que tant li agrada fer?

No crec que cap d’aquestes coses arribe a succeir, estic segur que els militants d’IxA ni es plantegen actuar així. Quant algú és demòcrata no pensa en arraconar els adversaris sinó en fer propostes millors que aquestos per poder guanyar democràticament. I vosté que en pensa Enrique de tot això? es considera vosté un demòcrata ? Li agradaria que el dia de demà quan canvien les tornes l’arraconen a vosté i al seu partit a fer actes a sa casa si és que vol fer algun acte polític?

Potser pensarà vosté que en ser del Partit Popular ja és normal fotre als rojos valencianistes. Clar que és el que fan Rus, Camps i cia, renegar de la cultura valenciana i adquirir mètodes falangistes per actuar en el que se suposa que és una democràcia. Però ja li dic jo que m’he corregut el país de punta a punta tractant amb ajuntaments i festers de diferents pelatges que aquest no és l’únic camí a seguir i que als concerts de La Gossa Sorda han vingut alcaldes i regidors del seu partit amb la dona i els fills a gaudir de l’espectacle. Gent de dretes, tolerant i demòcrata que han encaixat les crítiques com li pertoca a una autoritat institucional i que fomenten la concòrdia entre la gent del seu poble. Crec que eixe no és el seu cas Enrique i per això estic preocupat per vosté i pel poble d’Alberic.

Enguany no es farà el FestAlberic però hi ha il·lusió de tornar-ho a intentar l’any que ve. La il·lusió per ara no necessita d’informes ni de fiances, pot moure muntanyes i fer caure governs municipals. M’agradaria que reconsiderara vosté la seua actitud i convidar-lo al concert de La Gossa Sorda que farem el 2010 al seu poble.

M’acomiade de vosté tot esperant que les meues paraules el facen reflexionar sobre la seua funció d’alcalde que crec que a hores d’ara no la té massa clara, desitjar-li també que passe un bon estiu i que mai ningú arribe a censurar-lo per la seua ideologia.

Atentament

Josep Nadal
Cantant de La Gossa Sorda


4 algú ha dit...:

Anònim ha dit...

molt bona la carta , es una forma molt correcta de denunciar la censura .... un abraç

Anònim ha dit...

Realment acabe de quedar-me parat. Em quede sorprés després de llegir la carta de Josep, simplement, molt gran! Educada i forta a la vegada.

Em dona llàstima la gent com l'alcalde d'Alberic, realment. Pobres.

Mala ha dit...

He llegit la carta i he tingut eixa sensació de benestar perquè les coses es fan així, de manera educada però dient les coses tal i com son.
Estic amb tu Josep!!

Francesc Mompó ha dit...

Si ja m'agradava "La gossa sorda", aquest saber fer les coses encara me'ls puja més en la meva estima.
Salut i Terra